Herfstmaand
Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?
Een West-Vlaamse monnik krabbelde dit zinnetje neer in een klooster in het Engelse Kent in de 11de eeuw. Het was een probeersel om zijn nieuw gesneden pen te testen. Het gold lang als het oudste zinnetje in het Oudnederlands. Dit is de vertaling:
Alle vogels zijn al aan het nesten, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op?
Een liefdesversje waar vogels het goede voorbeeld geven aan een liefdeskoppel. Dat moet wel de titel worden van mijn nieuwsbrief. Een van de bekendste zinnen uit onze literatuurgeschiedenis is tegelijkertijd een ornithologisch eerbetoon!
Vogelvoorstelling Kijk! passeert op 20 september in GC Den Breughel in Haacht. Info en tickets vind je hier
In deze nieuwsbrief:
De nieuwe aflevering van podcast Fwiet! Fwiet!
Gelezen: Darwin – Adrian Desmond en James Moore
Fwiet 8 NOORD
De scholekster: een wijsneus
Natuurgedicht
Nieuwe aflevering podcast Fwiet! Fwiet!
Dimi Dumo is mijn gast in de nieuwe aflevering van de podcast Fwiet! Fwiet!
Dimi vertelt over wilde honingbijen en welke rol bepaalde spechtensoorten in hun voortbestaan hebben. In 2022 maakte Dimi de documentaire Not your bee. De film bevat inspirerende portretten van een tiental mensen en is een zoektocht naar een niet-mensgerichte kijk naar de natuur in het algemeen, en naar honingbijen in het bijzonder.
Podcast:
Trailer van de docu Not your bee vind je hier
Gelezen: Darwin – Adrian Desmond en James Moore
De ultieme biografie over Charles Darwin kwam uit in 2018 en omdat ik toch niks anders te doen had las ik dit 800 pagina’s tellende boek geheel voor u uit.
Moet je hem gelezen hebben? Als je de vraag stelt aan een vijftigplusser die professioneel bezig is met ornithologie, natuurvraagstukken, vogelpodcast en -tijdschrift zeg ik onomwonden ‘ja’. Ik vind dat ik moreel verplicht ben de grote lijnen van natuurhistorische figuren te kennen, maar tevens notie moet hebben van de geschiedenis van de biologie. Ten tweede zijn verhalen van ontdekkingsreizigers uit vroeger tijden altijd spectaculair. Darwins reis met de Beagle, het schip waar hij vijf jaar lang op verbleef om een wereldreis te maken, maakt mij nu pas echt duidelijk hoe fascinerend en moeilijk zo’n tocht was. Ten derde krijg je een duidelijk tijdsbeeld voorgeschoteld waaruit blijkt dat de Westerse wereld klaar was om de evolutieleer te leren aanvaarden. Een nieuwe tijd gloorde trouwens al na de Franse revolutie. En als het regent in Parijs… Ten vierde leer je Darwin kennen als een niet te stuiten gedisciplineerde werker die ondanks zijn zwakke gezondheid ambitie bleef hebben, getuige de vele jaren studie die hij spendeerde aan de soortenbeschrijvingen van (zucht) eendenmossels en zeepokken.
Als je op zoek bent naar de finesses van de evolutieleer raad ik je aan geen tijd te steken in deze dikke pil. Darwins biografie kan je ook in een bladzijde samenvatten. Dit boek geeft je inzicht in het brein van een wetenschapper die ons wereldbeeld voorgoed veranderde. Wie twijfelt om het boek te lezen omwille van de dikte: het is een page-turner, je hebt een reden om je smartphone uit te zetten en achteraf leg je hem op je salontafel om aan al je gasten te kunnen zeggen: ‘Dit heb ik gelezen’.
Fwiet NOORD
Het achtste nummer van Fwiet beloofd weer veel spektakel. In november komt het nummer uit maar u kan het alvast bestellen via de gekende website fwiet.be
Het thema is deze keer NOORD. De beste pennen en de mooiste beelden zullen je weer versteld doen staan over de pracht van onze gevederde vrienden. Moet het nog gezegd worden dat het een must zal zijn om dit hebbeding in huis te halen? Bestel! Snel! Fwiet.be
De scholekster: een wijsneus
Op mijn sociale media besteedde ik aandacht aan de scholekster. Maar wist je dat deze steltloper speciale zintuigen in zijn snavel heeft? De lichaampjes van Herbst (genoemd naar de Duitse wetenschapper die ze in de 19de eeuw ontdekte, Emil Herbst).

Ze noemen deze sensoren ook wel het zesde zintuig. Op deze manier kan de scholekster drukverschillen waarnemen wanneer hij in de grond peurt. De scholekster voelt dus of er iets lekkers in de bodem zit. Het zijn tastorgaantjes aan de zenuwuiteinden die ook trillingen gewaar worden. Ook de lepelaar, de wulp en nog heel wat andere soorten hebben dit bijzondere zintuig en maakt het overleven net iets gemakkelijker.
Natuurgedicht
And into the forest I go, to lose my mind and find my soul. (John Muir, 1838 -1914)